Projekt

Detection of early biomarkers for the Parkinson neurodegenerative disease

Udbyder

Vejleder

Sted

København og omegn

Introduktion:

Aldring er en uundgåelig proces som gør kroppen sårbar overfor alderdomsrelaterede sygdomme, heriblandt de neurodegenerative sygdomme Parkinson, Alzheimers og demens.

En af forudsætningerne for at fremme sund aldring hos personer med anlæg for neurodegenerative sygdomme i hjernen er tidlig diagnosticering af og intervention overfor disse sygdomme, da mulighederne for behandling af sene sygdomsmanifestationer er meget beskedne.

Avanceret digital signalbehandling af hjernebølger forventes at kunne resultere i detektion af tidlige biomarkører for disse sygdomme.

 

Projektmål:

Hovedformålet er at udforske hjernebølger og andre signaler fra Parkinson patienter, og anvende metoder til automatisk ekstraktion af features og klassifikation af disse med henblik på bedre og gerne tidligere diagnosticering til den kliniske hverdag.

 

Beskrivelse:

I projektet undersøges sammenhænge mellem signalerne EEG, EOG og EKG under søvn for henholdsvis raske personer og personer med neurodegenerative sygdomme.

Modaliteterne vil blive undersøgt i sammenhæng med en manuel søvnanalyse, udført af søvn eksperter, da man herved kombinerer lægevidenskabelig ekspertviden med avanceret biomedicinsk signalbehandling.

Baseret på den manuelle analyse vil det blive undersøgt, hvordan disse modaliteter kan bearbejdes og reduceres til passende kompakte features med henblik på en automatisk klassifikation af neurodegenerative sygdomme baseret på eksempelvis unormal muskelaktivitet under især drømmesøvn (REM), der typisk er markant anderledes for disse patienter.

Projektet tilknyttes forskergruppen – fra DTU Medicin & Teknologi og Rigshospitalet Glostrup - inden for neurodegenerative sygdomme.

I samarbejde med

Professor, overlæge dr.med. Poul Jennum, Rigshospitalet, Glostrup

Forudsætninger

Signalbehandling, god Matlab erfaring og gode matematiske evner.

Søg i opslag
Kontakt

Virksomhed/organisation

DTU Sundhedsteknologi

Navn

Helge Bjarup Dissing Sørensen

Stilling

Gruppeleder, Lektor MSK, Ph.D.

Mail

hbds@dtu.dk

Vejleder-info

Bachelor i Elektroteknologi

Vejleder

Helge Bjarup Dissing Sørensen

Type

Bachelorprojekt, Kandidatspeciale

Bachelor i Medicin og Teknologi

Vejleder

Helge Bjarup Dissing Sørensen

Type

Bachelorprojekt, Kandidatspeciale

Kandidatuddannelsen i Elektroteknologi

Vejleder

Helge Bjarup Dissing Sørensen

Type

Bachelorprojekt, Kandidatspeciale

Kandidatuddannelsen i Medicin og Teknologi

Vejleder

Helge Bjarup Dissing Sørensen

Type

Bachelorprojekt, Kandidatspeciale

OM DTU

DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. Vores mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet. 10.000 studerende uddanner sig her til fremtiden, og 5.700 medarbejdere har hver dag fokus på uddannelse, forskning, myndighedsrådgivning og innovation, som bidrager til øget vækst og velfærd.

Find os her

Anker Engelunds Vej 1
Bygning 101A
2800 Kgs. Lyngby


45 25 25 25

dtu@dtu.dk

CVR-nr. 30 06 09 46

Liste over EAN Numre

Job på DTU

Se alle jobs
 

loading..